Jak nepřijít o bydlení

Každý kdo si zřídil půjčku za kterou ručí nemovitostí, na sebe bere břemeno ve formě měsíčních splátek, které musí splácet několik let či desetiletí. Pokud se během splatnosti úvěru dostane dlužník do platební neschopnosti, z důvodu ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé pracovní neschopnosti, hrozí mu ztráta celého majetku, včetně nemovitosti. Banku nebo nebankovní subjekt nezajímá, zda máte z čeho splácet, prostě chtějí své peníze zpět. V krajním případě hrozí neplatičům exekuce. Exekutor pak může prodat celý Váš majetek včetně domu nebo bytu ve kterém bydlíte, v drtivé většině případů je tohle poslední krok, kterému předchází množství výzev.
Co tedy dělat pokud se dostanete do platební neschopnosti a nemáte z čeho splácet? Co nejdříve byste měli informovat věřitele o vzniklé situaci a prodiskutovat možnosti snížení respektive dočasného odkladu splátek. Zdarma to sice nebude, protože poskytovatelé půjček si účtují vysoké poplatky za změnu splátkového kalendáře nebo za zpoždění splátky. Alespoň na vás hned nepošlou exekutora.
Každá finanční instituce bude mít zájem na řešení problému, je totiž i v jejím zájmu, aby dlužník svůj dluh splatil. Společně tak jistě najdete řešení, které bude vyhovovat oběma stranám - jak věřiteli tak dlužníkovi . Pokud by věřitel okamžitě využil služby exekutora, vydělal by méně než když na pár měsíců klientovi přeruší splátky. Věřitel by pak přišel o zisk z úroků. Pokud by však byla nemovitost dlužníka okamžitě prodána, věřitel by dostal jen částku, kterou si klient půjčil. Každé přerušení splácení má za následek prodražení úvěru – čím delší je doba splácení půjčky, tím více se platí na úrocích.
Pokud jste se dostali do podobné situace, měli byste se vrátit k pravidelným splátkám co nejdříve, abyste se dluhu zbavili. Pokud máte nějaké peníze navíc, je vhodné vložit mimořádný vklad, aby se zkrátilo období splácení.
Úplně nejlepší je, pokud myslíte na nepříznivé okolnosti ještě předtím, než podepíšete smlouvu o půjčce. Téměř všechny finanční instituce nabízejí možnost pojištění úvěru proti neschopnosti splácet. Další možností je vytvoření finanční rezervy v hodnotě minimálně 6 měsíčních splátek. V případě, že budete pár měsíců bez práce, nemusíte se strachovat, že Vám na dveře zaklepe exekutor.