Konsolidace půjček

Hypotéka, nákup na splátky, auto na úvěr a k tomu i kreditní karta. Mnoho lidí žije na dluh a každý měsíc musí splácet několik úvěrů a půjček. Finanční instituce nabízejí možnost spojení všech úvěrů do jednoho prostřednictvím konsolidace půjček. Sloučení všech stávajících úvěrů do jednoho pomůže udržet si lepší přehled o vašich financích. Výhodou je také výrazná úspora na poplatcích. Finanční instituce, které nabízejí konsolidaci půjček se snaží nalákat nové klienty prostřednictvím reklamy na snížení měsíční splátky, neznamená to však, že klient zaplatí za své půjčky méně. Využívají tak optický klam nižší splátky, kdy si klient myslí, že bude mít úvěr levnější. Není to pravda, měsíční splátky se sice sníží, ale budou rozloženy do delšího období. Když platíte delší domu, zaplatíte na úrocích víc.
Kdy se vyplatí konsolidovat půjčky? Odpověď je jednoduchá, konsolidace se vyplatí hlavně tehdy, pokud si klient půjčil dávno. Dnes jsou nižší úrokové sazby, z důvodu vyšší konkurence na finančním trhu, z čehož profitují klienti. Ušetřit mohou i ti, kteří se rozhodnou vyměnit několik spotřebitelských úvěrů za jeden úvěr zajištěný nemovitostí.



Úvěr, který je zajištěn nemovitostí - tzv. americká hypotéka má mnohem výhodnější úrokovou sazbu. Dalším případem, kdy se konsolidace vyplatí je když splátky stávajících úvěrů dosahují takové výše, že omezují vaše základní lidské potřeby a náklady. Pokud se Váš příjem snížil natolik, že si nemůžete dovolit splácet své dluhy vysokými splátkami, je vhodné sloučit půjčky do jedné, s nižší splátkou, bez ohledu na to, kolik budete muset zaplatit navíc. Pokud nejste nuceni snížit měsíční splátky v důsledku poklesu příjmu, tak je rozumné nejprve přepočítat, zda se Vám konsolidace vyplatí. Rozhodujícím kritériem by měla být celková částka, kterou budete muset zaplatit, a ne výše měsíční splátky. Důležité je započítat i výši poplatků za vedení úvěrového účtu. Rovněž je třeba počítat s případnými poplatky za předčasné splacení původních úvěrů.