Vánoce na úvěr?

Vánoce mohou vyjít pořádně draho - nákup jídla, dárky a jiné výdaje. Lidem, kteří mají nízký příjem většinou nepostačují finanční prostředky k zajištění všeho, co je na Vánoce potřeba. A tak zůstává jedině možnost úvěru. Který se nejvíce vyplatí?

Na trhu existuje několik bezúčelových půjček, které si vyřídíte jednoduše, často prostřednictvím online formuláře a peníze tak můžete mít na účtu v průběhu pár dnů . Takové půjčky jsou poskytovány nebankovními subjekty. Mezi ty nejvýznamnější a nejpopulárnější patří Provident Financial, Home Credit, Credium a Cofidis. Takto získané peníze jsou sice rychlé a jednoduché, ale rozhodně se nedá říci, že by byly i výhodné. RPSN se při nebankovních půjčkách pohybuje od 20% výše. Takže za každou půjčenou tisícovku budete muset vrátit 1200 Kč a více. Zde si připlatíte právě za nízkou administrativní náročnost a rychlost. Vybírejte si pouze společnosti, které jsou na trhu již nějaký čas a takové, které mají jasné a zřetelné smlouvy. Pak ani půjčka od nebankovní instituce nemusí být "tím nejhorším a krajním řešením".

Výhodnějším způsobem na překlenutí krátkodobého nedostatku finančních prostředků je využití povoleného přečerpání kreditní karty. Kreditní kartu vydává finanční instituce na požádání nebo v případě, že je klientova příjmová historie na dobré úrovni (když jsou příjmy pravidelné), nabídne mu ji z vlastní iniciativy jako pojistnou peněženku. Při platbě kreditní kartou vstupuje klient s finanční institucí, která kartu vydala do úvěrového vztahu - tedy klient čerpá úvěr, přičemž jeho maximální výše je definována ve smlouvě. Klient má možnost využít bezúročného období které je 30-50 dnů . V případě, že klient uhradí dlužnou částku ještě před koncem bezúročného období, neplatí žádný úrok za poskytnutí úvěru. Po uplynutí bezúročného období je úroková sazba od 16 - 22%. Takže v případě, že se rozhodnete nakoupit vánoční dárky na kreditní kartu, určitě si dejte pozor na to, abyste dlužnou částku uhradili ještě před koncem bezúročného období.

Méně výhodnou možností je využití povoleného přečerpání ve formě kontokorentního úvěru. Na základě žádosti poskytne finanční instituce povolení debetního limitu. Jde o čerpání do mínusu, tento typ úvěru je možné splácet kdykoliv a je splácen přicházejícími platbami. Úrokové sazby se při kontokorentním úvěru pohybují od 15 - 21% p.a. Kdy je výhodnější použít kreditní kartu a kdy kontokorentní úvěr? Odpověď na tuto otázku můžeme ilustrovat na jednoduchém příkladu. Potřebujete si půjčit 10000 Kč. Pokud uděláte nákup prostřednictvím kreditní karty a stihnete dluh splatit během bezúročného období 30 dnů (kdy úrok neplatíte) - budete mít úvěr zdarma. Pokud použijete kontokorentní úvěr při sazbě 18% p,a. a úvěr splatíte do 30 dnů, budete muset vrátit půjčenou částku 10000Kč + úrok 150 Kč. Kreditní karty jsou tak nejvýhodnější.