Na co myslet před podpisem úvěrové smlouvy

1. Nejdůležitější je celková částka, kterou budete muset zaplatit za půjčku. Do celkové ceny se započítávají úroky, poplatky za vedení úvěrového účtu a další poplatky. Nejspolehlivějším ukazatelem výhodnosti půjčky je údaj RPSN, který vyjadřuje celkové náklady úvěru za jeden kalendářní rok. Někdy se stává, že se jedna nabídka zdá být výhodnější z důvodu nižšího úroku jako druhá nabídka. Po srovnání RPSN však můžete zjistit, že druhá nabídka je výhodnější. Je to právě z důvodu různých skrytých poplatků, které odhalí číslo RPSN. Srovnáváte-li úvěry, je potřeba, aby byly zcela stejné - stejná doba splácení, stejná výše úvěru...


2. V případě, že si potřebujete půjčit větší částku, měli byste požádat o odbornou pomoc právníka. Právní poradenství sice není levná záležitost, ale může Vás zachránit od velkých problémů souvisejících s podpisem nevýhodné smlouvy.

3. Vždy si vybírejte jen společnost, která má dobré jméno a nějakou historii na českém trhu. Existuje jen minimum stížností na velké nebankovní společnosti jakými jsou Cetelem nebo Provident, ale množství trestních oznámení na malé neznámé firmy.

4. Při výběru společnosti dbejte na jasnou formulaci smlouvy, která nesmí být jen jednostranně výhodná pro poskytovatele úvěru.

5. Sjednejte si pojištění schopnosti splácet. Nikdy nevíte, do jaké životní situace se dostanete - úraz, dlouhodobá pracovní neschopnost, ztráta zaměstnání ... V případě, že se pro tyto případy pojistíte, nemusíte žít ve strachu, že přijdete o celý svůj majetek (v případě ručení nemovitostí). Pojištění není levná záležitost - v tomto případěse šetřit opravdu nevyplatí.

6. Prozkoumejte možnost předčasného splacení úvěru nebo mimořádných splátek


7. Důležité je poznat sankce za případné prodlení se splátkou.

8. Vytvořte si finanční rezervu ve výši minimálně 3 měsíčních splátek. V případě krátkodobého výpadku příjmu Vám tak nebudou hrozit poplatky z prodlení.

9. U půjček platí dvojnásob: Dvakrát měř a jednou řež! Smlouvu si několikrát přečtěte, abyste věděli, do čeho jdete.