Nevýhodnou smlouvu můžete zrušit do 14 dnů bez udání důvodu

Zatěžuje vás nevýhodná smlouva, kterou jste podepsali s nějakou finanční institucí? Dobrá zpráva je, že máte 14 dnů po sepsání smlouvy právo na její vypovězení. Zákon o spotřebitelském úvěru a o změně některých zákonů upravuje podmínky pro poskytování úvěru a jiných obdobných finančních produktů. Cílem zákona je více chránit spotřebitele a také má pomoci lépe se zorientovat na trhu úvěrů. Podle tohoto zákona má klient možnost bezdůvodně odstoupit od úvěrové smlouvy do 14 kalendářních dnů od podpisu smlouvy. Věřitel vůči němu v takovém případě nemůže uplatnit žádnou sankci.
Tuto možnost zrušit nevýhodnou smlouvu zatím mnoho lidí nevyužívá. Většina splátkových a nebankovních společností, eviduje jen minimum žádostí o zrušení smlouvy. Dvoutýdenní lhůtu na vymanění se z případné nevýhodné půjčky získali čeští spotřebitelé díky evropské směrnici, kterou musel stát zapracovat do české legislativy. Kdo chce úvěr zrušit, nemusí finanční instituci nic vysvětlovat a nehrozí mu ani žádné sankce. Půjčené peníze musí vrátit do měsíce a zaplatí jen úrok za dny, kdy je měl půjčené.

A co když zjistíte, že je úvěr pro Vás nevýhodný po uplynutí 14 denní lhůty?

V první řadě si musíte ověřit v dané smlouvě, jaké jsou možnosti zrušení. Finanční instituce obecně nemají rádi, když klient odstupuje od smlouvy. Proto v této věci nejsou zvlášť vstřícné. Nebankovní instituce musí akceptovat zákonné možnosti klienta na odstoupení od smlouvy. Při úvěrových smlouvách bude
potřeba celou výši nesplaceného úvěru jednorázově splatit. Nebankovní společnosti většinou neumožňují změnu smluvních podmínek, proto by se měl klient zaměřit na to, co ovlivnit může - a tím je výběr poskytovatele úvěru. Ještě před podpisem smlouvy byste měli mít jasno v tom, jaké jsou podmínky zrušení a předčasného splacení.
Standardním způsobem, jak je možné vypovědět smlouvu, je podání písemné žádosti o předčasné splacení úvěru. Finanční instituce pak vyčíslí k přesně stanovenému datu zůstatek jistiny, úroků a poplatek za předčasně splacení. Klient si musí připravit dostatek financí na úhradu celého závazku vůči finanční instituci. Po úhradě této částky je smlouva ukončena.