Pozor na podvodné jednání poskytovatelů úvěrů

Internet je místo plné inzerátů od různých firem a soukromých osob, které slibují rychlý úvěr bez doložení příjmu, bez nahlížení do registru, bez ručitele, zkrátka úplně bez problémů. Za mnoha těmito inzeráty se skrývají podvody. Jak rozeznáte podvodníka od seriózní firmy?

Podvodníci často žádají poplatek předem za zřízení úvěru. Tento poplatek se pohybuje ve výši několika tisíc korun. V případě, že se člověk nachází ve špatné finanční situaci, někdy naletí na takový inzerát, zaplatí poplatek 10000Kč a peníze nikdy nedostane. Podepsána smlouva také není zárukou, že peníze dostanete. Proto rada zní: nikdy neplaťte za poskytnutí úvěru žádný poplatek předem. Existuje zde opravdu velká šance, že se stanete obětí podvodu. Dalším typem úvěrového podvodu je, že Vám firma slíbí snadno získané peníze bez jakéhokoliv doložení příjmu, zaplatíte "vratnou zálohu" ve výši několika tisíc a pak od Vás najednou firma bude chtít dokladovat dva výpisy z účtu, dvě zaplacená inkasa a souhlas manžela nebo manželky. Jakmile smlouvu vypovíte, dostanete dopis, kde se dozvíte že v případě
odstoupení od smlouvy záloha propadá.

Dalším typickým úvěrovým podvodem je placené telefonní číslo které je zveřejněno v inzerátu na "super výhodné půjčky". Cílem těchto podvodníků je natahování hovoru na co nejdelší dobu a tím Vás připravit o peníze. Jakmile zavoláte na uvedené číslo s cílem zjistit podmínky získání půjčky, Váš účet za telefon se může vyšplhat na několik tisíc korun.

Již hodně lidí přišlo o peníze protože naletěli podvodné úvěrové firmě. Proto ještě před tím, než zvednete telefon nebo podepíšete smlouvu, zkuste si
ověřit reference a zkušenosti jiných lidí s danou firmou. Možná budete překvapeni, co všechno se dočtete. Další radou, jak se vyhnout podvodníkům je půjčovat si jen od seriózních firem, které již na českém trhu působí nějaký ten čas, jakými jsou například Home Credit nebo Cetelem. Přesto, že tyto nebankovní společnosti vyžadují potvrzení o příjmu nebo ručitele, tedy získání takové půjčky je o něco těžší, můžete si být zcela jisti, že se nestanete obětí úvěrového podvodu.