Nebankovní půjčky

Nebankovní půjčky a úvěry zažívají v posledních letech boom. Půjčování prostřednictvím nebankovních subjektů využívají hlavně lidé, kteří neměli to štěstí získat úvěr v bance. Je známo, že banky jen tak komukoliv nepůjčí - z důvodu, že se jim moc nechce snášet úvěrové riziko. A proto se lidé s nízkým příjmem nebo ty, kteří nemůžou prokázat svůj příjem častěji s žádostí o půjčku obracejí na nebankovní subjekty. Obecně se dá říci, že nebankovní instituce požadují na zřízení úvěru minimum dokladů. U většiny nebankoviek na českém trhu stačí na vybavení 2 doklady totožnosti. Další nespornou výhodou je rychlost a pohodlnost zřízení půjčky. Mnoho lidí, kteří se ocitli ve finanční tísni potřebují peníze okamžitě, a proto čekání několik týdnů na schválení bankovního úvěru pro ně nepřichází v úvahu. Nebankovky nabízejí alternativu zdlouhavému procesu schvalování bankovních úvěrů prostřednictvím tzv.online půjček, které vyřídíte jednoduše z pohodlí domova a za pár minút. Upřednostňujete-li osobní setkání, je zde i možnost využít služby mobilního obchodního zástupce, který přijde k Vám domů, vysvětlí podmínky spolupráce a smlouvu tak můžete podepsat u Vás doma. Samozřejmě tato jednoduchost a rychlost vyřízení půjčky se odráží i na celkové částce, kterou budete muset za finanční výpomoc od nebankovky zaplatit. Nebankovní půjčky tak mají podstatně vyšší úroky a RPSN ve srovnání s bankovními institucemi. Výpočet RPSN je upraven v zákoně číslo 145/2011 Sb. o spotřebitelském úvěru a o změně některých zákonů.
Nebankovní instituce poskytují své půjčky z vlastních zdrojů pocházejících od soukromých investorů a jejich jedinou podmínkou je legálnost.


Výše úroků
Maximální výši úroků pro nebankovní půjčky zákon neukládá, ale omezuje se na právní normu lichvy podle třestního zákona § 253 zákona č.140/1961 Sb.

Výše úroku a výše RPSN musí být uvedena v důležitém dokumentu - ve smlouvě o půjčce. A nezapomeňte, před podepsáním si smlouvu důkladně přečtěte, dejte si pozor na text psaný malým písmem, protože ten obsahuje ty nejdůležitější údaje které mohou být ve Váš neprospěch jako sankce v případě prodlení splátky.

Nebankovní půjčky a úvěry - shrnutí
Nebankovní půjčky v mnoha oblastech konkurují bankám, zejména co se týče rychlosti a jednoduchosti vybavení a také tím, že se při nich vyžaduje minimum dokladů. Na druhé straně velkou nevýhodou je výše úroků a poplatků. Na českém trhu již několik let úspěšně působí společnosti jako Home Credit, Cetelem a Provident Financial.
Více si o nich povíme v dalších článcích.