Nebankovky půjčí téměř každému

Stále platí, že úvěr z banky je nejvýhodnější, z důvodu nízkého úroku. Proto je o bankovní úvěry velký zájem. Banky však neschválí každou žádost a z tohoto důvodů se stále více lidí obrací na nebankovní instituce. Mezi klienty nebankovek tak patří nezaměstnaní, důchodci, ženy na mateřské dovolené, studenti a lidé s nízkým příjmem. Největší výhodou půjček od nebankovních společností je časová a administrativní nenáročnost a individuální přístup ke klientovi. Zákazník pro půjčku nemusí nikam chodit, stačí když žádost podá telefonicky nebo prostřednictvím online formuláře. Zákazník také může využít možnost osobní návštěvy, kdy si dohodne schůzku s obchodním zástupcem, který klienta navštíví doma. V případě, že je klientova žádost o půjčku schválena, peníze dostane opravdu rychle - obvykle do 48 hodin. Rozdíl oproti bankám je i v tom, že půjčky jsou většinou vypláceny v hotovosti, při vyšších částkách lze využít i možnost provedení finančních prostředků bezhotovostně na bankovní účet. V případě, že si zvolíte hotovostní úvěr, budete muset platit pravidelné splátky v hotovosti. Například Provident Financial má takový systém splácení, že Vás navštíví obchodní zástupce, který si přijde vybrat týdenní splátky vaší půjčky osobně. Další rozdíl je v době poskytnutí úvěru - banky poskytují úvěry na delší dobu (ve většině případů na 1 rok a více), nebankovky se zaměřují na krátkodobé půjčky (většina se poskytuje na dobu méně než 1 rok), časté bývají i například sms půjčky, které se poskytují pouze na 2-3 týdny.
Výše úroku je však velkou nevýhodou tohoto typu půjček. Úrok je i několikanásobně vyšší než u bankovních úvěru. Nebankovky si tímto způsobem kompenzují zvýšené úvěrové riziko, protože jejich klienty jsou často lidé bez práce, nebo lidé, kteří měli v minulosti problémy se splácením. Výše úroku se pohybuje od 21% - 24% ročně a RPSN je od 40 - 71%. Některé firmy pak zneužívají nevědomost klienta a při jednotlivých půjčkách uvádějí měsíční úrok, který je samozřejmě nižší než roční úrok. Klient, který si chce porovnat nabídky, tak musí měsíční úrok vynásobit číslem 12. Ještě přesnější představu o celkových nákladech na půjčku však klient získá porovnáním údajů RPSN.

Při nebankovních půjčkách by měli být lidé obezřetní, zvláště pokud se vyžaduje ručení nemovitostí. Určitě se nevyplatí při částce 15000 Kč založit dům nebo byt v hodnotě několika milionů, zejména tehdy, má-li půjčková společnost ve smlouvě definováno, že si může uplatnit zástavní právo okamžitě, jakmile se klient zpozdí se splátkou. Tímhle způsobem již hodně lidí přišlo o střechu nad hlavou a to pouze v důsledku nepozornosti při čtení smlouvy.